was successfully added to your cart.
In de media

Henk Westbroek is weer springlevend: “Vriendschap ís een illusie”

Muzikant Henk Westbroek en Utrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij is eigenaar van café Stairway, zette ooit Stadspartij Leefbaar Utrecht op en schreef met Mannen moeten werken een FC Utrecht-‘evergreen. Vijf jaar lang hield hij zich rustig nadat er tuberculose bij hem was vastgesteld. Nu is hij terug, even eigenzinnig als altijd.

“Stilzitten heb ik nooit gekund”, zegt Westbroek, terwijl hij met zijn voeten wat van het vele kinderspeelgoed onder zijn bureau wegduwt. Zijn fans zagen hem de laatste jaren nog wel eens optreden, maar na zo’n dag was de energie weer even op. “Eerst werden er asbestvlokjes in mijn longen geconstateerd. Ik heb de mazzel gehad dat mijn lichaam ze heeft ingekapseld. Ik kan er dus mee leven, maar wel heb ik er flinke astma aan overgehouden. Kort daarna werd er tbc vastgesteld. De medicatie sloeg lange tijd niet aan, dus het duurde lang voordat het weg was. En tussendoor had ik ook nog een nieuwe knie nodig. Dus ja, ik ben er wel even uit geweest.”

De evergreen

De kinderspeeltjes zijn van zijn kleinkinderen die samen met hun moeder een maandje logeren bij Westbroek. Maar vanachter zijn bureau heeft de muzikant een mooi zicht op alle gouden platen die hij heeft gekregen tijdens zijn carrière. Met trots laat hij zijn nieuwste single horen. Ieder voor zich maakt onderdeel uit van zijn nieuwste project, waarvoor hij elke maand een nieuwe single uitbrengt via Spotify. Terwijl zijn handen meedeinen met de melodie van april, zegt hij: “Ik ben nog van de oude stempel en wil échte trompet. Hoor je dat?”

Dat is een verschil met de nieuwe generatie die het vooral moet hebben van beats en topline-schrijvers, zegt Westbroek. “Daarmee wil ik niet zeggen dat dat slecht is, helemaal niet zelfs. Maar ik vind het fijn om muziek live te laten inspelen – alleen is dat duur. Dus moet je tegenwoordig met flessen wijn bevriende muzikanten paaien om wat te komen inspelen voor je. Het geld wordt verdiend met optredens, niet met albumverkoop.”

Lees het hele artikel op de website van DUIC (klik hier)

Tom van der Beek

Author Tom van der Beek

More posts by Tom van der Beek
%d bloggers liken dit: